Deze keer zijn we te gast in het mooie Valkenburg bij Rik Prinsen, eigenaar van Mystery House Valkenburg.

Een mooi gesprek over zijn escape rooms, verschillende passies en over de waterramp die in 2021 na Corona Mystery House trof.

Veel luisterplezier!


DE ONBEKENDE EINDBESTEMMING

 

De motor van mijn vliegtuig begint te ronken. We er zijn klaar voor. De grootste uitdaging van ons leven: de langste vlucht ter wereld.. Over 47.000 kilometer kunnen we eindelijk zeggen dat we het echt gedaan hebben…

The Lost Flight is gebaseerd op het verhaal van de eerste vrouwelijke ontdekkingsreizigster Amelia Earhart, die in de jaren ’30 furore maakte als de eerste vrouwelijke pilote die solo de Atlantische Ocean overvloog. Begin juli 1937 begon ze samen met navigator Fred Noonan aan haar grootste droom: de langste vlucht ter wereld. De eindbestemming van de vlucht waar de hele wereld over sprak werd echter nooit bereikt. Wat er zich precies heeft afgespeeld is tot op heden een mysterie..

 


THIS IS THE ZODIAC SPEAKING…

 

Bij het openen van de envelop valt er een stukje stof op de grond. Alle ogen zijn gericht op het met bloedvlekken doordrenkte lapje t-shirt, dat de lugubere tekst verraad die volgen gaat. De hoofdredacteur schraapt zijn keel en begint de brief met trillende handen voor te lezen.. “This is the Zodiac speaking…”

De Zodiac Killer is de codenaam van een vermoedelijk jarenlang actieve seriemoordenaar uit de jaren ’70. Vermoedelijk, want tot op de dag van vandaag is de identiteit van de Zodiac Killer nog steeds onbekend.. Maandenlang stuurde hij of zij raadselachtige brieven naar de pers in Californië. Brieven vol gruwelijke beschrijvingen van moorden die al uitgevoerd waren, of die nog zouden volgen.. Vreemde, mysterieuze berichten met vrijwel onmogelijk op te lossen cryptogrammen, waarvan er zeker één tot op de dag van vandaag nooit opgelost werd.. Allemaal van een ogenschijnlijke afzender: de Zodiac.

Durf jij The Zodiac Letter te openen?


WREEDHEDEN EN VERWAARLOZING

 

We zullen moeten bewijzen dat je helemaal niet krankzinnig bent.” Ik had er weinig vertrouwen in dat ik de artsen van de inrichting kon misleiden, laat staan dat ze me weer zouden laten gaan… en mijn opdrachtgever duidelijk nog minder. 

Nellie Bly is het pseudoniem van de grensverleggende Amerikaanse journaliste Elizabeth Jane Cochrane. Als schrijfster nam Bly het graag op voor vrouwelijke arbeiders, maar onder redactionele druk werd zij telkens weer verdrongen naar de ‘vrouwenpagina’s’. Nellie nam het heft in eigen hand en vertrok naar Mexico om als buitenlandcorrespondent te werken. In 1887 verhuisde Bly naar New York, waar ze solliciteerde bij Joseph Pulitzers’ krant, de New York World. Voor een undercover opdracht veinsde ze krankzinnigheid, zodat ze opgesloten zou worden in Women’s Lunatic Asylum op Blackwell’s Island, waar volgens geruchten de meest brute misstanden plaatsvonden.

Nelly wist na tien vreselijke dagen uit het gesticht te ontsnappen en schreef in haar wereldberoemde ‘Ten days in a mad-house’ over de wreedheden en verwaarlozing die ze in het psychiatrische ziekenhuis gezien had. Lukt het jullie om uit dit godvergeten oord te ontsnappen, of blijven jullie zoals vele anderen voor de rest van jullie leven opgesloten…?

 


ROEMRUCHTE PROPAGANDAFILMPJES

 

 

The guard sneaked away for a moment to watch a propaganda movie. You are a resistance hero, but captured. Only a Master Mind will escape!

In de ‘Master Mind’ escape room voor 2 personen waan je je in het bezette Valkenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bioscoop is een bolwerk van Nazi’s. Als verzetsstrijder ben je opgepakt en wordt je vastgezet in het entree loket. Voorafgaand aan een film draaien de Nazi’s 45 minuten lang hun roemruchte propagandafilmpjes. Ze worden braaf bekeken, al dan niet vrijwillig. Elke bezoeker wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de officier, die na de propaganda terugkeert op zijn post in het entree loket.

Lukt het jou om met die ene kans je leven te redden, voordat hij je betrapt?

Let op: in deze kamer sta je er helemaal alleen of met z’n tweeën voor! Dit is namelijk een escape room voor 2 personen (max.). De Master Mind werkt anders dan de gebruikelijke escape rooms. Hier mag je er van uitgaan dat je het NIET haalt… Het is helaas voor weinig helden weggelegd om te overleven. De Nazi laat je niet zomaar ontsnappen.

Ontsnappen is dus ECHT een heldendaad! 

 


ESCAPE STORY IN VALKENBURG

 

Terwijl hij de kasten vol tin weet recht te zetten en het water laat weg lekken uit de kasten, hoort Pieter een stem. De stem beweerd Thijs te heten en al sinds ZEER lange tijd schuil te zitten in zijn verstopplek.

Lei de tinnengieter heeft hem beschermd en verborgen om uit de handen te blijven van de bloeddorstige Bokkenrijders-jager Vignon (1762).

Weten jullie de vloek van Thijs te verbreken en hem boven water te krijgen?

De oplossingen zijn door heel Valkenburg heen verstopt.

Pieters geheim is een stadsspel gebaseerd op het verleden van de Bokkenrijders. Een roversbende die vroeger actief was in o.a. Valkenburg. Deze outdoor escaperoom is uitdagend, uniek en geschikt leeftijd vanaf 12 jaar.

Ga op avontuur, ontdek de geheimen en ontrafel het mysterie op tijd!